Cultureel erfgoed en vrede

March 12, 2022

Maria Prymachenko is niet alleen een van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw; ze is ook een icoon van de Oekraïense nationale identiteit. Na een bezoek aan een tentoonstelling van haar schilderijen in Parijs, zou Pablo Picasso naar verluidt hebben gezegd: "Ik buig voor het artistieke wonder van deze briljante Oekraïense."

Haar werk werd tentoongesteld in het History Museum in Ivankiv (ten noorden van Kiev), toen Russische troepen zondag 27 februari 2022 een aanslag pleegden op het Oekraïense culturele erfgoed. Het gebouw is platgebrand, maar op wonderbaarlijke wijze werden de meeste schilderijen gered door een lokale bewoner. Inmiddels is het folkloristische werk van Maria Prymachenko wereldwijd een symbool van vrede en hoop geworden.

Samen met kunstenares Dace Satre Sietina en het Ontmoetingscafé start Libertum binnenkort een nieuw initiatief op voor en met Oekraïners in Gouda. Want herinneringen aan cultureel erfgoed hebben de kracht om mensen te verenigen, en kunst is van cruciaal belang voor het bereiken van vrede.

Nieuwsoverzicht