De stukken vertellen het verhaal

May 17, 2023

Libertum had deze week kinderen van groep 8 op bezoek van een school voor speciaal onderwijs uit Alphen aan den Rijn. In de Drukkerswerkplaats van de Chocoladefabriek kregen zij het verhaal van de Tweede Wereldoorlog verteld aan de hand van een uitstalling van historische stukken. De Drukkerswerkplaats is een zeer inspirerende plek voor deze vorm van onderwijs.

Tastbaar verleden

Om het verhaal te vertellen was een deel van de objecten in een chronologische volgorde gelegd. Op tafel kwamen ondermeer het boek Mijn Kamp van Adolf Hitler, een krant die kopte dat Nederland in oorlog was, de Jodenster (1942) en een boek met een uitsparing om een pistool in te verbergen. Ook lagen op de objectentafel identiteitskaarten en een knijpkat uitgestald, die de donkerte van de avondklok illustreerde. Aan de hand van distributiebonnen, een nood-komfoortje, surrogaattabak en theepakjes werd uitgelegd dat aan veel producten een groot tekort was en dat voedselgebrek in de hongerwinter diepe sporen heeft nagelaten in steden. Ook werden de leerlingen geconfronteerd met dilemma’s, waarmee de bevolking in oorlogstijd te maken kreeg. Een bevrijdingskrant en een Stolperstein uit de collectie van Libertum attendeerde de leerlingen tot slot op het belang van herdenken en ‘Niet vergeten!’. Na het bezoek aan de Drukkerswerkplaats volgde een zoektocht naar de Stolpersteine door het centrum van Gouda.

De Drukkerswerkplaats

De Drukkerswerkplaats trok zelf trouwens ook veel bekijks, want welke leerling komt er wel eens in een drukkerij? Kortom, reden genoeg om nog eens terug te komen om meer te weten te komen van de kunst van het boekdrukken, het drukken van verzetskranten, cartoons, protestposters en nog meer moois om je mening kenbaar te maken.

Nieuwsoverzicht