De zoektocht is begonnen

November 23, 2019

De zoektocht naar de meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog is begonnen. Op 11 november verrichtte commissaris van de Koning, Jaap Smit, de aftrap in Zuid-Holland voor de campagne ‘WO2 in 100 foto’s’.

“Ik roep alle Zuid-Hollanders op de mooiste, beste, indrukwekkendste foto’s uit plakboeken, archieven en wie weet de vergeten dozen op zolder in te zenden, met het verhaal erbij", aldus Jaap Smit. Hij voegde de daad bij het woord door een door hemzelf uitgekozen foto – van de bevrijding van Den Haag – te presenteren. Voor het verzamelen van de foto’s is een speciale website gemaakt. Inwoners van Zuid-Holland kunnen t/m 18 december 2019 foto’s insturen via de contactpagina op die site.

Publieksjury

Nu de periode van oorlog en bezetting steeds verder weg ligt en er steeds minder mensen zijn die ‘het na kunnen vertellen’, worden de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken steeds belangrijker. Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) en de provincies gaan daarom ¬– in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid – op zoek naar de meest aansprekende 100 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog.

Libertum maakt deel uit van de provinciale werkgroep, en zal van de ingezonden foto’s in deze provincie een voorselectie maken van 50 foto’s. Een publieksjury kiest daar de 25 meest aansprekende foto’s uit. Zo gaat dat in alle provincies. De provinciale selecties komen in januari 2020 samen. Uit al die foto’s worden in maart 2020, opnieuw door het publiek, de 100 meest aansprekende gekozen, als fotocanon van WO2 in Nederland.

Pop-up

De bekendmaking is op 31 maart 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer, waar de foto’s dan ook zijn te bezichtigen. De Zuid-Hollandse fotocanon is in april 2020 – de maand van de Vrijheid – via zogeheten ‘pop-up’-tentoonstellingen op verschillende plekken in de provincie te zien. Zeker ook bij Libertum!

Stuur je eigen foto in!

Heb je zelf een foto die WO2 goed in beeld brengt? Stuur die dan in: https://in100fotos.nl/zuidholland/contact/. Kun je de foto niet uploaden? Libertum wil de foto graag voor je inscannen en doorsturen. Bel 0182 - 52 03 85 voor een afspraak.

Nieuwsoverzicht