Gastspreker in de Klas succesvol verlopen

April 21, 2023

Het onderwijsproject Gastspreker in de Klas is weer succesvol verlopen. In het kader van dit project bezoeken oudere Gouwenaars basisscholen om te vertellen over hun ervaringen als kind in oorlogstijd. Gastspreker is een samenwerkingsproject tussen Libertum, de Stichting 4 & 5 mei en de Brede School.

De gastsprekers zijn beschikbaar in de aanloop naar de 4 & 5 mei-herdenking. Tussen eind maart en eind april hebben dit jaar 24 klassen van de basisscholen deelgenomen aan het project. Bij het voortgezet onderwijs waren dat 14 klassen. Luisteren naar een gastspreker is een bijzondere ervaring, want zo veel mensen die de Tweede Wereldoorlog nog zelf hebben meegemaakt, zijn er niet meer, aldus Mijnie Oosterom, die namens Libertum bij het project betrokken is. De meeste gastsprekers zijn 70 en 80 jaar of ouder.

Een van de gastsprekers is Frans Dubois. Op de foto geeft hij uitleg aan de leerlingen van groep 8 van basisschool 't Carillon.

Stille tocht

Scholieren van de deelnemende scholen lopen ook mee in de Stille tocht die op 4 mei wordt gehouden. De scholieren lopen dan vanaf het Joodse poortje bij het Raoul Wallenbergplantsoen mee met de tocht om tijdens de herdenking bij het oorlogsmonument bij het oude stadhuis op de Markt een roos neer te leggen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

Adopteer een monument

Vijf Goudse basisscholen hebben daarnaast ook een monument geadopteerd ter nagedachtenis aan de oorlog. Het gaat hierbij om het herdenkingsraam in de Sint Jan, de beeltenis van Sint Joris en de draak aan de zijkant van het oude stadhuis, het Joodse Poortjebij het Raoul Wallenbergplantsoen, het Metaheerhuis achter het Joods bejaardenhuis en het monument van verzetsstrijder Toon Pillen bij het Huis van de Stad. Deze scholen hebben half april een educatieve tocht langs de monumenten gemaakt, waarbij tekst en uitleg werd gegeven over elk monument. Adopteer een monument is een initiatief van de scholen zelf.

Nieuwsoverzicht