Gedenkplek voor Oekraïne

April 24, 2022

Samen met gemeente Gouda heeft Libertum een gedenkplek gemaakt voor Oekraïne. Een plek waar we stilstaan bij die verschrikkelijke oorlog, niet eens zo ver hier vandaan, in het geboorteland van tientallen mensen die inmiddels in Gouda een veilige plek hebben gevonden. The truth doesn't drown in water, and doesn't burn in fire', zo lees je op het bord op de kastanjeboom achter de Waag. Een prachtige Oekraïense uitspraak die veel zegt!

Herinneringen aan cultureel erfgoed hebben de kracht om mensen te verenigen, en kunst is van cruciaal belang voor het bereiken van vrede. Daarom verwijst de QR-code op het bord naar het werk van Maria Prymachenko.

Maria Prymachenko

Maria Prymachenko is niet alleen een van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw; ze is ook een icoon van de Oekraïense nationale identiteit. Na een bezoek aan een tentoonstelling van haar schilderijen in Parijs, zou Pablo Picasso naar verluidt hebben gezegd: "Ik buig voor het artistieke wonder van deze briljante Oekraïense."

Haar werk werd tentoongesteld in het History Museum in Ivankiv (ten noorden van Kiev), toen Russische troepen zondag 27 februari 2022 een aanslag pleegden op het Oekraïense culturele erfgoed. Het gebouw is platgebrand, maar op wonderbaarlijke wijze werden de meeste schilderijen gered door een lokale bewoner. Inmiddels is het folkloristische werk van Maria Prymachenko wereldwijd een symbool van vrede en hoop geworden.

Nieuwsoverzicht