Holocaust Herdenking Gouda 2023

January 21, 2023

Nooit meer. Wereldwijd herdenken we eind januari de slachtoffers van de Holocaust met dát idee: nooit meer. Ook in Gouda staan we zondag 29 januari stil bij de Holocaust om onze bijdrage te leveren aan het voorkomen van discriminatie en genocide. Het Gouds Metaheerhuis organiseert samen met Libertum en de gemeente Gouda na twee jaar weer een fysieke bijeenkomst. Dit keer op een symbolische locatie, namelijk het NS-station van Gouda, waar voor veel Goudse slachtoffers hun laatste reis begon. Een reis die, via Amsterdam en Westerbork, voor velen zou eindigen in een van de vernietigingskampen zoals Auschwitz.

Indrukwekkend programma

Aantallen als 6 miljoen zijn onvoorstelbaar en overweldigend. Soesja Citroen vertelt samen met kinderburgemeester Roselina Toekoen over de reis van één van de vele getroffen gezinnen: het gezin Gompers in de Wijdstraat, met drie kinderen. Burgemeester Pieter Verhoeve houdt een korte toespraak. Speciaal voor de Goudse herdenking zal rabbijn Marianne van Praag in een gebed de slachtoffers gedenken en stilstaan bij de betekenis van deze herdenking. Verdere bijdragen zijn er onder meer van stadsdichter Jeffrey van Geenen en Lex van der Helm, voorzitter van het Gouds Metaheerhuis.

Praktische informatie

Iedereen is welkom om herdenking bij te wonen in de hal van het NS Station Gouda aan de centrumzijde. Aanvang 13 uur, einde rond 14uur. Kijk voor een uitgebreid programma en de laatste informatie op: https://www.goudsmetaheerhuis.nl/holocaust-herdenking-2023/

Contactpersonen:

-      Stichting Gouds Metaheerhuis, Lex van der Helm, bestuur@goudsmetaheerhuis.nl

-      Gemeente Gouda, communicatie@gouda.nl

Nieuwsoverzicht