Holocaustherdenking in Gouda

January 21, 2022

Nooit meer. Wereldwijd herdenken we eind januari de slachtoffers van de Holocaust met dát idee: nooit meer. Ook in Gouda staan we zondag 30 januari stil bij de Holocaust om onze bijdrage te leveren aan het voorkomen van discriminatie en genocide. Voor en met de gemeente organiseert Libertum om 19.00 uur een prachtige uitzending op Gouwestad TV die ook via het YouTube-kanaal van Gouwestad TV te volgen is (www.youtube.com; zoeknaam RTV Gouwestad).

Indrukwekkend programma

Speciaal voor de Goudse herdenking zal opperrabbijn Jacobs het Jiskor opzeggen en antwoord geven op een belangrijke vraag: moeten wij de Holocaust nog herdenken in deze tijd? Ook burgemeester Pieter Verhoeve houdt een korte toespraak. Andere bijdragen zijn van stadsdichter Peter Noordhoek, Sophie Heesen, Soesja Citroen, kinderburgemeester Junia de Ridder en natuurlijk Sigfried Janzing, directeur van Libertum. De presentatie is in handen van Sofie de Bruin, en niemand minder dan Roel Spanjers is verantwoordelijk voor de muziek!

Holocaust Memorial Day

Op 27 januari 1945 bevrijdde het Russische leger concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. 60 jaar later besloot de VN dat de bevrijding van Auschwitz voortaan zal worden herdacht als Holocaust Memorial Day. Op die dag herdenken we de 6 miljoen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch zijn vermoord, maar ook de slachtoffers van andere genocides. In Nederland herdenken we de slachtoffers van de Holocaust elke laatste zondag van de maand januari.

Uitzending en herhaling op Gouwestad TV

Getuigenis is een van onze kernthema’s waarvoor we nauw samenwerken met de Stichting Antisemitisme Preventie en het Gouds Metaheerhuis. Je kunt de herdenking volgen op Gouwestad via KPN kanaal 1499, XS4ALL kanaal 1499, Delta kanaal 12, Rekam/Caiway kanaal 12 en Caiway Glasvezel kanaal 12. De uitzending wordt herhaald op zondag 30 januari om 22.00 uur, en op maandag 31 januari om 10.00 én 16.00 uur.

Nieuwsoverzicht