Indrukwekkend herdenkingsprogramma ’Vrije Vlucht’

May 5, 2023

Muziek, gedichten en theatervoorstellingen rondom thema’s als menselijk leed in oorlogen, vrijheid en als vluchteling je weg zien te vinden in een nieuw land, ver van huis. Met om acht uur de twee minuten stilte, beelden van de Waalsdorpervlakte en aansluitend het Wilhelmus. Dit inspirerende, eigentijdse herdenkingsprogramma met als titel ‘Vrije vlucht’ kreeg het publiek op de avond van 4 mei voorgezet in de volle zaal van De Theaterbakkerheij in Gouda.

Het zeer gevarieerde programma werd uitgevoerd door middelbare scholieren en is mede mogelijk gemaakt door Libertum. Een van de programmaonderdelen werd vertolkt door scholieren van de Internationale Schakelklas. De jongeren uit Syrië, Ghana, Rusland en Turkije, die nog maar kort in Nederland wonen, vertelden op een vermakelijke manier over hun inburgeringservaringen, de vrijheid die ze hier hebben, de dilemma’s waar ze mee geconfronteerd worden en hun toekomstdromen.

 

Enigma

In Enigma, een ander programmaonderdeel, stond het verzet in Nederland in de Tweede Wereldoorlog centraal. Enigma verwijst naar de ontcijfering van geheime berichten van de geallieerden, de spionageactiviteiten door het verzet en de vervolging van Joden. Dit stuk werd gespeeld door leerlingen van het Antoniuscollege.

 

Joegoslavië

Het derde stuk ging over een Bosnisch meisje in een kapot geschoten stad, dat tijdens de oorlog in Joegoslavië (1991) een voedselpakket van de VN heeft weten te bemachtigen en dat onder meer vertelt over haar vader die beide benen verloor. Dit stuk ‘Puin’ geheten (een monoloog) werd gespeeld door de veertienjarige Denise de Koning. Het hele programma is voor herhaling vatbaar.

 

Nieuwsoverzicht