Intentieverklaring met Solingen ondertekend!

July 14, 2021

Libertum heeft een intentieovereenkomst ondertekend voor verdere samenwerking met het Museum für verfolgte Künste in Solingen. Samen willen we onder meer de Joodse geschiedenis in Gouda ontsluiten. De herdenkingsoorden van de Joodse geschiedenis in Gouda worden zichtbaar gemaakt via het platform 7Places (7places.org). Daarop staan steden met informatie over hun Joodse geschiedenis. In Gouda wordt die geschiedenis toegankelijk gemaakt via tentoonstellingen en onderzoek, maar ook door activiteiten als de Stolpersteine-wandelingen en Open Joodse Huizen. De oorlog is daarbij nadrukkelijk slechts een onderdeel, want de geschiedenis van de Joden is veel meer!

Uitwisselingsprojecten

Tussen Gouda en Solingen zullen ook uitwisselingen van tentoonstellingen en scholierenprojecten plaatsvinden. We betrekken daarin de middelbare scholen in Gouda (waaronder het Antoniuscollege) en instellingen als het Gouds Metaheerhuis. Zo wordt aangesloten op de doelstellingen van Gouda 750 jaar stadsrechten (‘Geef Gouda door’) en wordt Gouda ook internationaal op de kaart gezet!

Zustergemeenten

Gouda en Solingen zijn zustergemeenten sinds 1952. Daarom is de ontsluiting van de Joodse geschiedenis van Gouda het eerste project dat Libertum oppakt op het platform 7Places. In de toekomst wordt ook de Joodse geschiedenis van andere steden en plaatsen in de regio ‘op de kaart’ gezet. Libertum is immers een regionale instelling.

In oktober komt een delegatie uit Solingen naar Gouda om de samenwerking praktisch vorm te geven. We willen niet alleen samenwerken op het gebied van herdenking, maar ook rond de thema’s vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. Samen willen we lezingen, debatten en andere activiteiten realiseren.

Nieuwsoverzicht