Lesbrief Krimpenerwaard

December 2, 2022

Speciaal voor groep 7 en 8 van basisscholen in de Krimpenerwaard heeft Libertum een lesbrief ontwikkeld: ‘Holocaust, ook in de Krimpenerwaard’. De vraag kwam van gemeente Krimpenerwaard, die duurzaam aandacht wil geven aan de Holocaust.

Podcast

In de lesbrief is het thema ‘Jodenvervolging’ belicht vanuit een lokaal perspectief. Zo beklijft het beter bij de leerlingen. In een podcast wordt het verhaal verteld over een Joodse familie in Schoonhoven. De leerlingen onderzoeken vervolgens de verschillende perspectieven van de betrokkenen, wat aanleiding kan zijn voor een klassengesprek over schuld - dader - slachtoffer.

Het verhaal sluit goed aan bij de geplande plaatsing van Stolpersteine in Schoonhoven in 2023 bij voormalige woonhuizen van Joden. Het doel van deze les is nadenken over dilemma’s: Wat voor standpunt kies jij? Kun jij je verplaatsen in een ander?

Lokaal cultureel erfgoed

In deel twee van dezelfde les is aandacht voor lokaal cultureel erfgoed. Diverse oorlogsgedenktekens in de Krimpenerwaard komen in het werkblad voorbij. De leerlingen worden gestimuleerd goed te kijken naar oorlogsmonumentjes. Wat voor soort monument is het, wie of wat wordt er herdacht?

Deze insteek raakt bovendien de missie van Cultuureducatie met Kwaliteit. Aandacht voor de doorgaande leerlijn én aandacht voor cultureel erfgoed in je eigen omgeving. Zodat je de verhalen kunt doorgeven.

Aanvragen

De lesbrief met thema Tweede Wereldoorlog is gemaild naar alle basisscholen in de Krimpenerwaard. Niet ontvangen? Mail naar educatie@libertum.nl. We horen ook graag wat de leerlingen ervan vonden!

Nieuwsoverzicht