Lezing Bart Wallet over antisemitisme

February 26, 2023

Op 12 maart aanstaande organiseert het Gouds Metaheerhuis samen met de Stichting Agnietenconvent haar derde lezing van dit seizoen in de Agnietenkapel.

Het thema van dit jaar is ‘Confrontaties’.

Wat we voor onmogelijk hielden en wat ons bedreigt is realiteit geworden: de oorlogin Oekraïne, afnemend vertrouwen in de rechtstaat, verwaarlozing van de verzorgingsstaat en een wankel klimaatbeleid. In dit programma zien we confrontaties onder ogen en stellen we de vraag hoe die te beantwoorden.

Bart Wallet spreekt over:

Hoe nieuw is het ‘nieuwe’ antisemitisme?
Geschiedenis en actualiteit van een omstreden term

Antisemitisme is een antiliberale ideologie. Joden als abstractie fungeren erin voor alles wat negatief is. Anti-Joodse stereotypen sluimeren als ‘silent sleepers’. Er kunnen beelden en stereotypen bijkomen, maar ze verdwijnen zelden. Ze sluimeren tot dat er zich iets voordoet, waarbij een beeld uit het repertoire wordt gehaald en als verklaring gelanceerd. Dat is nu ook het geval bij complottheorieën als QAnon.


Prof. dr. B.T. (Bart) Wallet is hoogleraar Joodse studies: vroeg moderne en moderne Joodse geschiedenis, in het bijzonder in Amsterdam, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

12maart a.s.

Agnietenkapel,Nieuwe Markt 100 in Gouda, 11.45- 13.15 uur.

Toegang € 7,50.

 

 

        

 

Nieuwsoverzicht