Libertum en Het Schateiland vragen aandacht voor vluchtelingenkinderen

November 4, 2021

Hoe is het om je door oorlog verscheurde land te verlaten? Om te verlangen naar een huis waarin je veilig in je eigen bed kunt slapen? Hoe is het om opnieuw te beginnen in een ander land ‒ en hoe word je daar ontvangen? In aanloop naar de Week van Respect (8 t/m 14 november 2021) heeft Libertum een project rondom vluchtelingenkinderen georganiseerd op openbare basisschool Het Schateiland. Het resultaat? Meer dan 50 wensen voor vluchtelingenkinderen, die donderdag 4 november werden aangeboden aan wethouder Corine Dijkstra.

Blijvend op de agenda

Libertum wil aandacht voor vluchtelingenkinderen blijvend op de agenda zetten. Van alle Goudse basisscholen én van de gemeente. Aanleiding voor het programma op Het Schateiland was de ‘Walk with Amal’. Little Amal is een reuzenpop van 3,5 meter hoog die een 9-jarig Syrisch vluchtelingenmeisje verpersoonlijkt. Ze is haar land ontvlucht en trekt te voet van Syrië-Turkije naar Engeland op zoek naar haar moeder. Beelden van die lange wandeling vormden het vertrekpunt van een indrukwekkende les over vluchtelingenproblematiek.  

Het echte verhaal van vluchtelingenkinderen

Dinsdag 2 november bezochten twee leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) de school om hun eigen verhaal te vertellen en de vragen van groep 7 en 8 te beantwoorden. En dat waren er veel! Samen met de projectleider educatie van Libertum hebben de 50 kinderen vervolgens hun wensen voor vluchtelingenkinderen opgeschreven. Donderdag 4 november gingen ze, net als Amal te voet, naar het Huis van de Stad voor de overhandiging. Het filmpje geeft een mooie impressie daarvan:

Libertum wil het programma volgend jaar uitrollen naar andere basisscholen in de stad.

Nieuwsoverzicht