Libertum verwerft schilderijen Hilda van Norden

December 22, 2021

Libertum heeft vlak voor kerst twee schilderijen verworven van de Goudse kunstenares Hilda van Norden: ‘Le Massacre des innocents’ . Ze zijn geschonken door de bekende documentairemaker Kees Maaswinkel. Libertum is heel blij met deze schenking!

Le Massacre verwijst naar de kindermoord in Bethlehem, maar is tegelijkertijd een verwijzing naar de moord op de joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog die Hilda van Norden heeft proberen te redden. Hilda (1922-2017) is een telg uit een bekende verzetsfamilie uit Gouda. Haar broer Wim was medeoprichter van de verzetskrant 'Het Parool'. Hilda redde in de oorlog vele joodse kinderen, maar verloor later haar eigen dochter. Haar vader is de kunstenaar Wilhelm Hendrik van Norden, hoofdontwerper bij de plateel- en aardewerkfabriek Goedewaagen/De Distel. In 2008 was in de Sint Janskerk een overzichtstentoonstelling over deze bijzondere Goudse familie.

De twee schilderijen maken deel uit van een grotere serie die Hilda tussen 1996 en 2001 over het onderwerp heeft gemaakt. De ‘Le Massacre des innocents’-schilderijen zijn in 2003 tentoongesteld in Parijs, waar de kunstenares woonde. Kees Maaswinkel (80) heeft de schilderijen aan Libertum geschonken, omdat hij vond dat ze in Gouda thuishoorden. Hij heeft ze verworven via een kennis.

Hell ships

Kees Maaswinkel is onder meer bekend van de documentaireserie 'Hell ships', waarin overlevenden vertellen over hun ervaringen in krijgsgevangenschap onder de Japanse bezetting van Zuidoost-Azië. In de Tweede Wereldoorlog werden duizenden Nederlandse en Britse krijgsgevangenen met zogeheten 'Hell Ships' verscheept om voor de Japanners in bezet gebied vliegvelden en spoorlijnen aan te leggen. In de films wordt onder meer ingegaan op de dwangarbeid aan de Birma-spoorweg en de Pekanbaroe-spoorweg en de gevangenissen en concentratiekampen. De serie is op tv uitgezonden door het geschiedenisprogramma ‘Andere tijden’.

Nieuwsoverzicht