Lokale verzetshelden

December 1, 2021

Leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs hebben vaak een grote interesse in oorlogsverhalen. Dat bleek wel weer uit de gastles 'Vrijheid en verzet' die we samen met de gemeente Krimpenerwaard in november hebben georganiseerd. Aanleiding voor het project over lokale helden was 'Krimpenerwaard 75 jaar bevrijd'. Het jaar uitstel door de coronamaatregelen deed niets af aan het relevantie ervan!

Eigen verzetsheld

Basisschool de Ark in Bergambacht, die zich als eerste aanmeldde, bleek haar eigen verzetsheld in huis te hebben gehad. Meester Sybrand Kamer was bovenmeester tijdens de bezetting. Het schoolhoofd weigerde een NSB'er aan te nemen als leerkracht, en kwam in verzet tegen het nepnieuws dat gedicteerd werd door de Duitsers op inlegvellen in de schoolboeken. Hij werd gevangengenomen en het liep slecht met hem af. Het Meester Kamerplein in Bergambacht verwijst naar hun eigen verzetsheld.

In het tweede deel van de les kwamen de leerlingen zelf in actie. Onder leiding van tekenaar Thijs C. Jansen werden cartoons gemaakt waarin de leerlingen hun eigen vorm van verzet konden verbeelden. Ze gingen over eigentijdse problemen, maar de boodschap was duidelijk: zelfs door een tekening te maken kun je in verzet komen! De leerkrachten reageerden enthousiast, en vonden de les inspirerend en passend in de belevingswereld van de kinderen. Lokale verzetsverhalen voor kinderen levend houden, het is gelukt!

Er is nog plek voor inschrijvingen vanaf januari 2022. Mail naar educatie@libertum.nl.

Nieuwsoverzicht