Openbaring in woord en beeld: dagboek van een bootbewoner

February 1, 2022

Vier bewoners van de hotelboot in het Gouwekanaal, kunstenares Dace Satre Sietina, het Ontmoetingscafé en Libertum zijn een fotoproject gestart dat Gouda op een andere manier openbaart aan haar inwoners. Hoe kijk je naar een stad als je van ver komt en nog niet weet of je kunt blijven? Welke betekenis heeft Gouda dan?

Aandenken

De hotelbootbewoners hebben elk een aandenken meegenomen aan hun thuisland of dierbaren. Samen met de kunstenares wandelen ze door Gouda om te kijken of er geuren en plekjes zijn die hetzelfde gevoel oproepen als hun aandenkens. Hoe denken ze al wandelend door de historische binnenstad over hun eigen geboorteland? En hoe kunnen ze dat overbrengen aan mensen die ze hier ontmoeten?

Verschillen overbruggen

In dit fotoproject wordt onderzocht wat kunst kan bijdragen aan de verbinding tussen culturen en gemeenschappen. Kan kunst helpen de verschillen te overbruggen en participatie te bevorderen ‒ en biedt ze kansen om effectiever te communiceren? De hotelbootbewoners ontdekken onze binnenstad, ontmoeten Gouwenaars en leren ‘onze’ taal. Wat leren wij van hén?

Kunst en fotografie met dat doel is voor Libertum een belangrijk thema. De verhalen van de bootbewoners worden later geëxposeerd. Zeker is dat de dagboeken van de bootbewoners mooie verhalen meebrengen voor de stad.

Nieuwsoverzicht