'Veroordeel niet te snel'

November 26, 2020

De Goudse Bertha Verbeek zingt al zolang zij zichzelf kan herinneren. Ook is zij ambassadeur van Roze Zaterdag. Een gesprek over vrijheid, vrede en jezelf kunnen zijn.

 

“Vrij zijn in alles wie je bent, daar sta ik voor.” Aan hetwoord is Bertha Verbeek. De Goudse zangeres, die ooit ver kwam bij het televisieprogramma Popstars, is er duidelijk over. “Ik kan het niet goed begrijpen waarom je niet zou mogen zijn, wie je wil zijn. Mijn motto is altijd ‘Als je goed doet, doe ik ook goed.’ “

Alweer drie jaar geleden werd ze ambassadeur van Roze Zaterdag. Niet dat ze gay is, maar omdat ze erin gelooft dat het echt niet uitmaakt wat je seksuele geaardheid is. Als alleenstaande moeder van twee kinderen heeft ze veel gay-vrienden. “In de entertainmentwereld waar ik me begeef, wordt er geen onderscheid gemaakt. Ik zou zo graag willen dat seksuele diversiteit voor iedereen bespreekbaar is.”

Dat blijkt het nog niet te zijn, zo vertelt Verbeek. “Veel jongeren vragen zich af of ze geaccepteerd zullen worden. Er zijn gezinnen die het niet tof vinden. Ook het geloof speelt een rol in het wel of niet accepteren. Op christelijke scholen is het nog niet zo makkelijk als ik zou willen.”

“Wat we nodig hebben, is heel veel positiviteit, waarbij we iedereen in zijn waarde laten. Alleen op die manier kunnen we vreedzaam samenleven. Als je iemand niet kent, moet je niet oordelen, want je kent dan iemands gezicht en niet iemands verhaal.”

Tot groot verdriet kon Roze Zaterdag afgelopen zomer niet doorgaan door alle corona-maatregelen. Maar aan eerdere edities heeft Verbeek alleen maar goede herinneringen. “In 2018 vierden we hier op de Markt de landelijke Roze Zaterdag. Het was te gek. We hadden geweldige acts op het hoofdpodium, en er was een Pride Walk. Ik zong ‘I will survive’ en ‘Rainbow in the sky”. Maar mijn favoriet is toch we André Hazes met ‘Ik leef mijn eigen leven’.”

Behalve alle festiviteiten met Roze Zaterdag is er ook nog de maandelijkse avond Roze vrijdag in café ‘Heeeurlijk’. Verbeek waagde er nog eens een dansje met de burgemeester. Helaas kunnen deze avonden nu tijdelijk niet doorgaan, maar Verbeek hoopt dat het snel weer wordt opgepakt.

Tot die tijd gaat ze elke twee weken live op Facebook om de mensen te vermaken. En het gesprek over seksuele diversiteit? “Dat moeten we gaande houden.”

Nieuwsoverzicht