WO2 in 100 foto’s

October 14, 2019

De periode van oorlog en bezetting komt steeds verder van ons af te staan. Er zijn nog maar weinig mensen die er uit de eerste hand over kunnen vertellen. Vooral de beelden moeten nu het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken. Gelukkig spreken foto’s in dit Instagram-tijdperk erg tot de verbeelding!

Platform WO2 wil daarom nu, in dit jaar van 75 jaar vrijheid, de 100 mooiste, ontroerendste en/of  meest schokkende foto’s uit en over de Tweede Wereldoorlog verzamelen, sámen met het Nederlandse publiek. Iedere provincie heeft daartoe een eigen werkgroep die op zoek gaat naar bijzondere WO2-foto’s uit de eigen regio. In de periode van november 2019 tot en met mei 2020 wordt het publiek opgeroepen daaruit de beste foto’s te kiezen. Tijdens een nationale manifestatie op 31 maart 2020 wordt deze Top 100 bekendgemaakt. Vanaf dat moment zullen de foto’s te zien zijn in het gebouw van de Tweede Kamer. Verder zullen de provinciale selecties tijdens de Maand van de Vrijheid de provinciale in pop-uptentoonstellingen te zien zijn.

Het ‘mobilisatieproject’ wordt uitgevoerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-en Genocidestudies. En … Libertum zit natuurlijk in de werkgroep van de provincie Zuid-Holland. Binnenkort hoor je meer!

Nieuwsoverzicht