Zero Flags Project

May 6, 2022

Vanaf 3 mei zijn in het stationsgebied van Gouda tientallen landsvlaggen te zien met een zwarte rouwwimpel. Het zijn vlaggen van de 71 landen waarin homoseksualiteit nog verboden is en waar gevangenisstraffen en lijfstraffen worden opgelegd. In elf van deze landen wordt de doodstraf opgelegd voor homoseksualiteit. Mensen worden daar gestraft puur om wie ze zijn.

Ongeveer een derde van de wereldbevolking, ruim 2 miljard mensen, leeft in een van deze 71 landen. Als we ervan uitgaan dat 8% van de mensen niet hetero is, gaat het dus om miljoenen mensen. Die mensen leven dagelijks in angst. Het Zero Flags Project wil het aantal vlaggen, die wapperen als ‘flags of shame’, terugkrijgen naar nul.

Expositie

Het Zero Flags Project - een Monument van Zichtbaarheid – is van 3 tot 18 mei 2022 te bewonderen in het stationsgebied van Gouda. De expositie wordt door de Regenboog Alliantie Gouda georganiseerd in het kader van IDAHOT; de internationale dag tegen homo, bi- en transfobie die elk jaar op 17 mei wordt gehouden. Vorig jaar was het Zero Flags Project te bewonderen op het Rokin in Amsterdam als opening van de Pride.

Op 17 mei 2022 organiseert de Regenboog Alliantie aansluitend het event ‘Lhbti-rechten zijn Mensenrechten’ in de Chocoladefabriek. Daarbij zal een lhbti+-activist uit Maleisië vertellen over zijn ervaringen in dat land. Een medewerker van het Zero Flags Project geeft een toelichting op de totstandkoming van het project. Aanmelden voor dit event kan via info@regenboogalliantie.nl.

Ter afsluiting houdt de Regenboog Alliantie op vrijdagavond 20 mei een borrel waar lhbti’ers elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen over zichtbaarheid in Gouda. De borrel wordt gehouden in de Koffiefabriek en start om 20.00 uur met een gratis glas prosecco. Aanmelden kan via info@regenboogalliantie.nl.

Meer informatie over het Zero Flags Project en IDAHOT: www.regenboogalliantie.nl.

Nieuwsoverzicht