Zingend de taal leren in het Ontmoetingingscafé

March 10, 2023

Nederlandse liedjes zingen is een mooie, speelse manier om de taal te leren en verder in te burgeren. In het Ontmoetingscafé komen regelmatig statushouders samen om dit te doen.

De ‘taalzingles’ wordt gegeven door Paul-Chris van Strien. Hij is docent van cultuurhuis de Garenspinnerij. Het Ontmoetingscafé biedt iedere vrijdagochtend in ‘het inloop koffie-uurtje’ gastvrijheid en hulp en ondersteuning aan nieuwe Nederlanders en statushouders bij hun inburgering. Maar ook bijvoorbeeld Oekraïeners en vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd, worden er wegwijs gemaakt in hoe de Nederlandse samenleving in elkaar steekt.

Ontmoetingscafé Plus

De taalzingles trekt iedere keer zo’n twintig tot dertig geïnteresseerden, zegt Marieke Westerhuis. Zij is coördinator bij het Ontmoetingscafé. De zingles is onderdeel van het zogeheten ‘Ontmoetingscafé Plus’-programma. “Daarin zitten allerlei culturele en educatieve activiteiten, zoals een bezoek aan MuseumGouda en een culinaire ontmoeting, enkele jaren geleden, waarbij mensen eten uit hun land van herkomst kookten voor Gouwenaars. Dat leidde tot boeiende kennismakingsgesprekken. Voedsel is altijd een interessant onderwerp voor een gesprek.” Afgelopen jaar was ook de Wandeling voor de vrijheid onderdeel van het programma van het Ontmoetingscafé.

 

Hoofd, schouder, knieen been

“Zingen is een mooi middel om een taal te leren. Je onthoudt beter. Je leert makkelijker op muziek. Het activeert de hersenen”, zegt Paul-Chris van Strien. Op het repertoire staan gemakkelijke meezingliedjes als Hoofd, schouder, knie en been; Vader Jacob; Berend Botje; Tulpen uit Amsterdam en Ja zuster, nee zuster. Voor wie de Nederlandse taal spreekt, lijkt het allemaal misschien wat kinderachtig, maar voor wie de taal niet spreekt, is het een handig hulpmiddel, omdat er allerlei woorden in voorkomen die je in het dagelijkse taalgebruik ook veelvuldig gebruikt. In Berend Botje bijvoorbeeld zitten telwoorden. Hoofd, schouder, knie en been zit vol woorden voor lichaamsdelen.

De tekst wordt op papier uitgedeeld. De tekstvertaler op het mobieltje maakt direct duidelijk waar het over gaat.

De volgende taalzingles is op 9 juni.

Nieuwsoverzicht