Nieuws

Wanneer opent Libertum de deuren van zijn vaste 'Freedom Experience'? Wat speelt er landelijk ‒ en welke activiteiten worden er regionaal georganiseerd? Welke samenwerkingsverbanden gaat Libertum aan? Je leest het hier!

Intentieverklaring met Solingen ondertekend!

July 14, 2021

Libertum wil de Joodse geschiedenis in Gouda zichtbaar en toegankelijk maken. Ook internationaal.

Lees volledige bericht

Witte Anjerperk onthuld

July 7, 2021

Zaterdag 3 juli werd het Witte Anjerperk in het Houtmansplantsoen in Gouda onthuld: een blijvende blijk van waardering voor het werk van de Goudse veteranen.

Lees volledige bericht

Stukken met een verhaal

July 5, 2021

De historische collectie van Libertum omvat tal van bijzondere stukken. Bert van Puffelen, een van de beheerders, weet vele details. Sinds de sluiting van het Verzetsmuseum (de oude naam van Libertum) ligt die collectie opgeslagen. In afwachting van de opening van de nieuwe expositieruimte in de Chocoladefabriek. De stukken worden onder andere gebruikt voor onderwijsdoeleinden.

Lees volledige bericht

Onthulling portretten en plannen!

June 25, 2021

Wat mogen Gouda en de regio van Libertum verwachten? Veel, dat werd wel duidelijk bij de heropening van het Ontmoetingscafé op vrijdag 25 juni. Want we hebben tijdens de lockdown niet stilgezeten ‒ integendeel! Directeur Sigfried Janzing gaf vandaag een sneak preview van de activiteiten die Libertum lokaal, regionaal en internationaal wil ontplooien.

Lees volledige bericht

Verbouwing Chocoladefabriek van start

June 4, 2021

Op donderdag 3 juni is het startschot gegeven voor de verbouwing van de Chocoladefabriek. Op de 2e etage worden onder andere Libertum en een Techniekwerkplaats gehuisvest. Tevens wordt het gebouw verduurzaamd en vindt een aantal grote onderhoudswerkzaamheden plaats. De technische installatie wordt verbeterd en het gebouw wordt gasloos. De partners van de Chocoladefabriek en de gemeente Gouda zijn blij dat het startsein nu gegeven is.

Lees volledige bericht

Inburgeren doe je sámen

May 30, 2021

Binnen kunnen we nog niet afspreken, maar buiten wél. Gelukkig, want de bezoekers van het Ontmoetingscafé kijken erg uit naar de ontmoetingen!

Lees volledige bericht

Met de klas de Stolpersteine achterna

April 20, 2021

Na een lange pauze vanwege corona zijn in april de Stolpersteinewandelingen voor leerlingen van de basisschool weer van start gegaan. De wandelingen zijn een gezamenlijk initiatief van Libertum, de Brede School, het Metaheerhuis en de Goudse Gidsen. Doel is jongeren bewust te maken van discriminatie en de gevolgen die dat kan hebben. Op pad met de Livingstoneschool.

Lees volledige bericht

Stolpersteinewandelingen voor het basisonderwijs weer van start

April 10, 2021

Lees volledige bericht

“Ik heb een sterke voorliefde voor non-conformisme”

December 22, 2020

Nu het einde van het jaar in zicht komt, blikken we met de burgemeester terug op dit bizarre jaar. Wat heeft het jaar betekend voor thema’s als verbondenheid en solidariteit in de samenleving? Welke lichtpunten ziet de burgemeester? In gesprek met burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda.

Lees volledige bericht

“Vrijheid is adem”

December 11, 2020

Kunstenaar Astera Mortezai is gevlucht uit Iran en vond uiteindelijk haarnieuwe thuis in Gouda. Met een kunstbeurs van het Mondriaan Fonds in de handmaakt zij spraakmakende en politiek-geëngageerde kunst.

Lees volledige bericht

'Veroordeel niet te snel'

November 26, 2020

Bertha Verbeek, ambassadeur van Roze Zaterdag

Lees volledige bericht

Verslag Speak up

August 26, 2020

Op 29 juni kwamen elf jongeren digitaal bij elkaar om samen met burgemeester Pieter Verhoeve en wethouder Corine Dijkstra te praten over ongelijkheid. Raechel Benjamin is 19jaar en initieerde samen met Libertum en Stichting 21 maart dit Stadsgesprek.

Lees volledige bericht