Primair onderwijs

Sinds 1945 is er in ons land geen oorlog meer geweest. De meeste leerlingen weten niet hoe het is om te leven in een land waarin je niet vrij bent om te zijn wie je bent en te zeggen wat je vindt. Maar vrijheid is niet vanzelfsprekend. Nog altijd woeden er oorlogen, en zijn er landen waarin mensen niet in vrijheid kunnen leven. En waarin ze niet zichzelf mogen zijn.  

Libertum brengt niet alleen de geschiedenis tot leven, maar staat ook stil bij de kwetsbaarheid van ‘vrijheid’. We zijn zelf verantwoordelijk voor het waarborgen daarvan!

Kijk onderaan deze pagina voor algemene, praktische informatie over onze onderwijsprojecten.

Lesaanbod groep 6/7/8

De Digitale Leskist

De Digitale Leskist is een interactief online lesproject voor leerlingen van 10-14 jaar over verzet, vrijheid en veiligheid in de Tweede Wereldoorlog. In de leskist komen de verhalen van toen tot leven tijdens een zoektocht op opa's zolder. De foto’s, verhalen en films geven de leerlingen een beeld van het dagelijkse leven in oorlogstijd.

Oorlog dichterbij in Midden-Holland

Voor veel kinderen is de periode van oorlog en bezetting alleen maar een tekst in hun geschiedenisboek. Om persoonlijke en lokale oorlogsverhalen dichterbij te brengen, is er een bijzondere koffer voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs: een koffer vol boeken, documenten, foto's én voorwerpen die te maken hebben met oorlog en bevrijding. De koffer zelf staat symbool voor weggaan en thuiskomen, en voor herinneringen.

Terra Nova Minimaatschappij

Terra Nova Minimaatschappij is een handige discussietool om lastige maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. De leerlingen ontdekken spelenderwijs hoe onze samenleving is ingericht en welke soms moeilijke keuzes daarin gemaakt moeten worden om vreedzaam te kunnen samenleven.

Let op struikelstenen - stadswandeling Gouda

Tijdens deze stadswandeling lopen we langs een aantal huizen van de 500 Joden die in Gouda woonden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Deze huizen zijn te herkennen aan de Stolpersteine ervoor op straat. Wie waren de bewoners, wat deden ze ‒ en wat is er met ze gebeurd in de oorlog?

Praktische informatie

Reserveren
Reserveer uiterlijk 2 weken van tevoren via educatie@libertum.nl.

Begeleiders
Libertum vindt het belangrijk dat er voldoende begeleiders zijn. Daarom mogen (maximaal) 8 begeleiders gratis mee. Er wordt wel een actieve houding van  docenten/begeleiders verwacht. Ze blijven tenslotte verantwoordelijk voor het gedrag van hun leerlingen.

Kosten
Informatie over de kosten kan worden ingewonnen via educatie@libertum.nl.

Annuleren
Bij annulering binnen 7 dagen vóór de les zijn wij helaas genoodzaakt het hele bedrag in rekening te brengen in verband met de gemaakte kosten.

Stadswandelingen kunnen bij slecht weer tot 2 uur vóór de start worden verplaatst naar een andere datum. Voor annuleren gelden bovenstaande voorwaarden.