Vervolging en verzet - stadswandeling Schoonhoven

Primair onderwijs - groep 6/7/8

Leerdoelen

  • De leerlingen bezoeken plaatsen waar Joods leven was, voor en na de Tweede Wereldoorlog.

  • Het onder de aandacht brengen van diverse aspecten die te maken hebben met herdenken en vrijheid.

  • De leerlingen leren over het verdwenen Joodse leven in een stad.

  • De leerlingen denken kritisch na over de vrijheid die zij hebben.

  • De leerlingen werken met authentieke voorwerpen uit de oorlog en leren aan de hand van deze voorwerpen over het leven in de oorlog

Een duik in de geschiedenis van Schoonhoven. We vertellen het verhaal van de Joodse gemeenschap in Schoonhoven ‒ en van de slachtoffers van de vervolging. Zoals Clara, de jazzmuzikante die internationaal bekend was en op jonge leeftijd vermoord werd in Auschwitz. Maar er was ook verzet! Zo is er het spannende verhaal over de inval bij de Schoonhovensche Courant, en over de Geuzen uit Rotterdam; de eerste verzetsgroep die ook leden in Schoonhoven had.

Optioneel kunnen we na de wandeling authentieke voorwerpen uit de Tweede Wereld laten zien én voelen. Een Duitse helm, een Jodenster, een voedselbon en een persoonsbewijs … Een mooie aanvulling op de verhalen die zijn verteld!

Aanvullende informatie

Startlocatie: Bibliotheek Krimpenerwaard, Spoorstraat 3A in Schoonhoven Let op: Het is een stadswandeling, dus draag goede schoenen. Houd ook rekening met de weersomstandigheden (bij regen een regenjas, bij warm weer een flesje water). Is het weer erg slecht, dan kunnen we zoeken naar een andere datum. We horen dat dan graag een dag (maar uiterlijk 2 uur) van tevoren.

Kosten

€ 4,- excl. btw per leerling

Tijdsduur

60 minuten

Maximale groepsgrootte

30

Is de groep groter dan

30

leerlingen? We bekijken graag de mogelijkheden.

Begeleiders

maximaal 8 (gratis)

Kosten i.c.m. objectentafel

€ 6,- per leerling

Tijdsduur i.c.m. objectentafel

90 minuten