Leren van het verzet in de Krimpenerwaard

Primair onderwijs - groep 6/7/8

Leerdoelen

Dit onderwijsproject is een samenwerkingsverband met de gemeente Krimpenerwaard. Het is bestemd voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen in die gemeente. Aanleiding voor het project is de nota Cultuur 22 Krimpenerwaard. Centraal daarin staat onder meer  de culturele vorming  en cultuurparticipatie van jongeren met als doel het creëren van meer wederzijds begrip en waardering en maatschappelijke betrokkenheid.

Bekijk hieronder een toelichtend filmpje bij het lesproject:

Het lesproject beslaat een dagdeel en bestaat uit twee delen. Het inleidende,  educatieve deel heeft als thema Verzet en wordt verzorgd door Mirjam Borghgraef (pabo-gediplomeerd). We bekijken het hedendaags standpunt, historisch perspectief (zeker ook op lokaal/regionaal niveau), de gevolgen, de impact en hoe je de verzetsverhalen levend houdt.

Het programma wordt zoveel mogelijk ingebed in de belevingswereld van de doelgroep en schuwt de realiteit niet. Afhankelijk van de school waar de lesgegeven wordt, komen lokale verzetshelden aan de orde, zoals Heinz Lettink  (Schoonhoven),  Sijbrand Kramer  (Bergambacht), Johannes Hugenholtz, Jan Wernard en Gerrit Jan van den Berg (Amerstol), Ton Bons en Arie Stoppelenburg  (Krimpen a/d Lek) . Het programma biedt alle ruimte voor informatieverwerking en reflectie.

In het tweede deel  neemt Thijs Jansen (illustrator en kunstenaar) de leerlingen mee in de wereld van cartoons en getekend protest en hoe je zoiets maakt. De leerlingen gaan daarna ook zelf aan de slag. De Libertum-medewerkers zorgen voor het lesmateriaal, zoals papier en markers.

Aanmelden
De lessen worden uitsluitend gegeven op de basisscholen in de Krimpenerwaard (Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Gouderak, Haastrecht,Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel, Schoonhoven, Stolwijk en Vlist). Het lesprogramma beslaat een ochtend of middag. Bij voorkeur een vrijdag. De programmaonderdelen worden op dezelfde dag afgerond om de impact ervan te versterken. Bij aanmelden graag aangeven of het lesproject moet worden verzorgd in de ochtend of middag . Reserveren kan via educatie@libertum.nl.

De deelname aan dit lesprogramma kost 25 euro per reservering. Aanmelden kan tot de zomervakantie van 2022.

Aanvullende informatie

Kosten

Tijdsduur

Maximale groepsgrootte

Is de groep groter dan

leerlingen? We bekijken graag de mogelijkheden.

Begeleiders

Kosten i.c.m. objectentafel

Tijdsduur i.c.m. objectentafel