Leren van het verzet in de Krimpenerwaard

Primair onderwijs - groep 6/7/8

Leerdoelen

Dit onderwijsproject is een samenwerkingsverband met de gemeente Krimpenerwaard. Het is bestemd voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen in die gemeente. Aanleiding voor het project is de nota Cultuur 22 Krimpenerwaard. Centraal daarin staat onder meer  de culturele vorming en cultuurparticipatie van jongeren met als doel het creëren van meer wederzijds begrip en waardering en maatschappelijke betrokkenheid.

Bekijk het toelichtende filmpje!

Het lesproject beslaat één dagdeel (ochtend of middag) en bestaat uit twee delen. Het inleidende  educatieve deel heeft als thema Verzet en wordt verzorgd door Mirjam Borghgraef (pabo-gediplomeerd). We bekijken onder meer het historisch perspectief (ook op lokaal/regionaal niveau), de gevolgen van verzet, de impact die het heeft, hoe tegen verzet aangekeken wordt en hoe je verzetsdaden en -verhalen levend houdt.

Het onderwijsprogramma is zo ver als mogelijk ingebed in de belevingswereld van de doelgroep. Afhankelijk van de gemeente waar lesgegeven wordt, komen lokale verzetshelden aan de orde, zoals Heinz Lettink (Schoonhoven),  Sijbrand Kramer (Bergambacht), Johannes Hugenholtz, Jan Wernard en Gerrit Jan van den Berg (Amerstol) en Ton Bons en Arie Stoppelenburg  (Krimpen a/d Lek) . Het programma biedt alle ruimte voor informatieverwerking en reflectie.

In het tweede deel neemt Thijs Jansen (illustrator en kunstenaar) de leerlingen mee in de wereld van cartoons en het getekend protest en hoe je zoiets maakt. De leerlingen gaan daarna zelf aan de slag. De Libertum-medewerkers zorgen voor het benodigde materiaal (papier en markers).

Aanmelden
De lessen worden uitsluitend gegeven op de basisscholen in Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Gouderak, Haastrecht, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel, Schoonhoven, Stolwijk en Vlist. Het lesprogramma beslaat een ochtend of middag. Bij voorkeur een vrijdag. Beide programmaonderdelen worden op dezelfde dag afgerond om de impact ervan te versterken. Bij aanmelden graag aangeven of het lesproject moet worden verzorgd in de ochtend of middag . Reserveren kan via educatie@libertum.nl.

De kosten zijn 25 euro per groep. Aanmelden kan tot de zomervakantie van 2022.

Aanvullende informatie

Kosten

Tijdsduur

Maximale groepsgrootte

Is de groep groter dan

leerlingen? We bekijken graag de mogelijkheden.

Begeleiders

Kosten i.c.m. objectentafel

Tijdsduur i.c.m. objectentafel